top of page
cropped-headerOLV1.gif

Mariaprocessie

Zondag 19 mei 2024

Het is intussen vijf jaar geleden dat honderden figuranten de boeiende geschiedenis van Halle en zijn fascinerende zwarte Madonna in een levendige stoet door de straten lieten trekken. Met wagens, paarden, dansgroepen en sjieke kostuums. Koningin Mathilde was toen erg onder de indruk van het spektakel. Vandaag, 2023, zag het er even anders uit... Maar er is uiteindelijk goed nieuws: er staat een nieuwe ploeg klaar om de Halse Mariaprocessie voor 2024 te organiseren.

In het team zitten enkele enthousiaste nieuwkomers met een hart voor Halle en zijn tradities, maar evengoed ervaren klasbakken uit het verleden die zich graag blijven smijten voor deze unieke ommegang die al sinds 1866 (!) wordt georganiseerd. De Mariaprocessie op zondag 19 mei 2024 wordt alvast een speciale editie.

 

Het team van de Mariaprocessie werkt aan een historische evocatie, waarbij het publiek 150 jaar terug in de tijd wordt gekatapulteerd. We gaan terug naar het jaar 1874 toen het beeld van de zwarte Lieve-Vrouw van Halle gekroond werd.

Het Mariabeeld in de basiliek van Halle kreeg in 1874 in opdracht van paus Pius IX een kostbare kroon op het hoofd. Deze plechtige kroning, net als de historische stoet die 150 jaar geleden uitging, laten we in 2024 opnieuw plaats vinden in Halle.

 

Zet dus zeker zondag 19 mei 2024 nu al in je agenda.

Voor het eerst in vijf jaar zal de processie weer uitgaan. Dat moet een hoogdag worden voor Halle en omgeving!

Zin om mee te werken? Als figurant of in de kostuumafdeling? Of op welke manier dan ook?

Stuur een mailtje naar onthaal@kerkgroothalle.be.

bottom of page