top of page
Zoeken

Bijbelvorming in de streek

Er is heel wat aanbod aan bijbelvorming in onze ruime omgeving. En dat is goed. De bijbelinzichten evolueren en zich ‘laven aan de bron’ kan geen kwaad. Ziehier het aanbod:


Elke maandagnamiddag van de tweede week van de maand kan je terecht in de Emmaüskerk voor bijbellezen. Er wordt dit jaar gewerkt rond het boek van Jean Bastiaens, Een onmetelijke schatkamer. Leven en bidden met de Bijbel [gratis, zie website zone O.L.V-Halle].

Op nog te bepalen avonden wordt in Halle ingegaan op bijbelse thema’s als “de 10 woorden van God” (Exodus), en ‘hoop en Godsvertrouwen’ (in diverse bijbelboeken) [gratis, zie Kerk en Leven].

Het laatste boek van de bijbel ‘Apocalyps’ is bijzonder actueel. Het wordt bestudeerd gedurende acht donderdagavonden (één per maand, de eerste is op 12 oktober) in Anderlecht, O.-L.-Vrouw van de Vreugde, nabij het Sint.-Niklaasinstituut [vrije bijdrage, zie Bijbels leerhuis CCV-Brussel].

Al verschillende jaren komt tweemaal per jaar op een zondagnamiddag (nu 22 oktober 2023) Jan Werkman uit Groningen afgezakt om te spreken rond het thema “Zin-zicht in het Woord”. Hij vertrekt steeds vanuit de Hebreeuwse tekst. De place to be is de Don Boscoschool in Groot-Bijgaarden [info en inschrijvingen bij Paulvanpraet@telenet.be, onkosten € 10].

Ten Gronde, het bijbels leerhuis van het Vicariaat Vlaams-Brabant, richt ook in onze pastorale regio (Galmaarden, Merchtem en Ternat) gedurende 7 bijeenkomsten het programma “Ballingschap en thuiskomen” in. Als basis neemt men het boek Woorden die raken. Kan ook online gevolgd worden [info en inschrijven kerknet/ccv-vlaams-brabant, € 50].

Niet 100% bijbels, maar even interessant lijkt het thema “Jezus van Nazareth en andere religies” dat Jean Bastiaens brengt op 8 vrijdagnamiddagen (eerste al op 29/9) in de Vlasfabriekstraat te St.-Gillis [info en inschrijven kerknet/ccv-Brussel, € 20 voor de eerste drie sessies].

Mocht je van al dat proeven en werken een microbe overhouden, dan kan deze aangepakt worden met de studie van het Hebreeuws. Het geeft je na twee jaar studie (acht zaterdagen per jaar in Brugge, op andere tijdstippen in Ranst en Hasselt) rechtstreeks toegang tot wat er geschreven staat in de grondtekst, zeker voor het Eerste Testament. Let op: er start pas een nieuwe cursus op in september 2024. De leiding is in handen van zuster Lieve Deruwe [info bij johanchristiaens@hotmail.com]. Ook in de faculteit theologie in Leuven kan je Hebreeuws leren. De onderwijstaal vanaf de tweede module is evenwel in het Engels en er is examen.


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Avond voor zorg en rechtvaardigheid

Vorig jaar werden de lectoren in de bloemetjes gezet, dit jaar wil hulpbisschop Koen Vanhoutte de mensen danken die hart en handen geven aan de wens om Gods Rijk dichterbij te brengen. Hij doet hierv

PRAATCAFE DEMENTIE

PRAATCAFE DEMENTIE Praatcafé dementie op donderdag 25 april  om  19.00 u. in Seniorie De Maretak,  Ziekenhuislaan 10 te  Halle met als thema  'De vergeten dementie : een begrijpelijk zicht op Lewy bod

Comments


bottom of page